Természetes nyelvű webes annotálórendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A modern számítógépes rendszerek számos lehetőséget hordoznak magukban mindannyiunk részére, ugyanakkor a nem az informatikai technológia (IT) területén tevékenykedő szakemberek (például bölcsészek, gépészmérnökök, építészek, orvosok, egyetemi tanárok) számára nekünk, IT mérnököknek a feladata megteremteni a szükséges szoftver rendszereket, amelyek segítségül lesznek majd mindennapos munkájuk során.

Egy jó példa erre egy bölcsészettudományi kutató, aki irodalmi művekről birtokolt tudását (nyelvi értelmezések, történelmi összefüggések stb.) szeretné rögzíteni egy számító-gépes rendszerbe. A felhasználó és a szoftver nem egy nyelvet beszélnek: a bölcsész szép, kerek magyar mondatokban fogalmazná meg bölcsességét, a rendszer azonban konkrét értékeket (nevek, fogalmak stb.) és logikai kapcsolatokat várna.

Feladatom során egy olyan szoftver rendszert terveztem és valósítottam meg, amely irodalmi művekhez való kritikai jegyzetek készítését teszi lehetővé felhasználóbarát módon, másrészről pedig képes tudást kinyerni a bevitt annotációk alapján. A rendszer támogatja az úgynevezett kontrollált természetes nyelvű szövegbevitelt, s ezáltal egy közös kommunikációs platformot teremt ember és gép között.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.