Terület feltérképezés multikopterre szerelt kamera felvételei alapján

OData támogatás
Konzulens:
Pálfy Miklós Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A drónok és digitális fejkamerák világába a felhasználók fokozottan növekvő igényei mintegy vákuumot teremtve szippantják be a kreatív, vállalkozásra elhivatott fejlesztőket. A repülésre alkalmas kis méretű gépek egyre inkább elérhetőek és ez ad lehetőséget arra, hogy egyre szélesebb körben használjuk fel.

Ezeknek és a digitális kameráknak köszönhetően lehetőség nyílik olyan, területek feltérképezésére, ahol a hozzáférhető műholdas feldolgozottság alacsony szintű, nem feldolgozottak.

A feladatot az motiválta, hogy az eszközök és a technológia már nem csak elérhetők, de elterjedtek is, amelyekkel helyi térképet lehet készíteni kisebb környezetünkről. Felmerül, egy szoftver elkészítésének lehetősége, amely összehangolná az eszközök működését, és egy új, komplexebb szolgáltatást nyújt a felhasználóknak.

A multikopteres terület feldolgozásnak számos előnyös tulajdonsága van, és ezekre építve kívánok a technológiával együtt használható számítógépes alkalmazást készíteni.

A feladat, egy olyan szoftver készítése amellyel kvadrokopterre szerelt kamera által készített videofelvételt térképpé tudunk formálni. A feladatrészek automatizálása fontos szempont, ha azt újrafelhasználhatóvá vagy bővíthetővé szeretnénk tenni. Mivel a térkép önmagában nem árul el sok információt ezért a feladat részét képzi egy másik térképre való felhelyezés. A meglévő térképet napjaink egyik legelterjedtebb térképes szolgáltatása, a Google maps fogja nyújtani. Mivel ez a témakör még nincs kibástyázva dokumentációk és támogató felületek hadával, ezért a kutatómunka a feladat megoldásának jelentős részét teszi majd ki. A feladat tartalmilag négy témakörre bontható fel. A szoftver alkalmazhatósága, képfeldolgozás, webes kommunikáció, földrajz. Ezek a nagyságai nagyon eltérnek egymástól, ezért nem tematikus, hanem funkcionális tagolást fogok alkalmazni a specifikáció és a további fejlesztési lépések során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.