Teszt áramkör fejlesztése GPS vevők pontosságának vizsgálatához

OData támogatás
Konzulens:
Szalay Zoltán Attila
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Ezen dolgozat céljának ihletője a műholdas helymeghatározás nagyfokú elterjedése a közéleti felhasználásban. 2000 május 2.-án az Egyesült Államok kormánya leállította a civil felhasználású GPS jelek mesterséges zavarását, ezzel lehetővé téve, hogy a helymeghatározás műholdak alapján bárki számára nagy pontossággal rendelkezésre álljon.

Feladatom a kevésbé pontos, mindenki számára elérhető helymeghatározó rendszer, a civil felhasználású globális helymeghatározó (GPS) áttekintése és a hibák vizsgálata. Szintén feladatom továbbá a GPS rendszer pontossságának mérése nyíltterepi és városi környezetben.

Jelen dolgozatomban először áttekintem a műholdas helymeghatározás történetét, felépítését, majd alaposan részletezem a konstrukcióban megbúvó hibajelenségeket, és azok forrásait. Ezek után kitérek az általam tervezett hardver építési megfontolásaira, a felhasznált alkatrészek céljára és tulajdonságaira, valamint a nyomtatott áramköri lemez tervezésének fázisaira. Az ezt követő fejezetben a kész áramkör felprogramozásáról és a számítógép oldali MATLAB programozásról, majd ezután a valós mérések eredményeiről írok, értékelem az eredményeket, összevetem más mérésekkel, és a jövő felé tekintek, ismertetem a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.