Tesztadat-generálás relációs adatbázissémán

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Erős Levente
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A következő dolgozat a tesztadat-generálás problémakörével foglalkozik. A tesztelés egy nagyon fontos illetve hosszadalmas része a fejlesztési folyamatnak. A tesztelés segítségével megtalálhatjuk a fejlesztés során elkövetett hibákat, fényt deríthetünk az elvárttól eltérő működésekre. Ezek megtalálásával rengeteg időt és pénzt takaríthatunk meg, mert ha elmulasztjuk a hibák keresését, rendszerünk futásának súlyos negatív következményei lehetnek. Viszont a szükséges tesztadat-mennyiség miatt a tesztadatokat kézzel nehéz előállítani. A tesztadat-generálás feladata az előre meghatározott tesztadatok nagy számban való automatikus elkészítése. A dolgozatom célja egy ilyen tesztadat-generálási algoritmus bemutatása.

A teszteléshez szükséges adatokat többféleképpen is eltárolhatjuk. Ennek az egyik módja egy relációs adatbázis használata, amelyben SQL utasítások segítségével kereshetünk és manipulálhatunk adatokat. Mivel manapság a relációs adatbázist használó programok igen erősek, a temérdek mennyiségű adatot képesek leszünk egyszerűen kezelni. Ezeket az adatbázisokat viszont nem tudjuk közvetlenül használni a tesztelés folyamán, ezért a tesztadat-generálás végső kimenete egy olyan formátumban lesz, amilyent a teszteset elvár, például TTCN-3 nyelven írva. A megoldásomban SQL utasításokkal egy relációs adatbázisban specifikáltam az adattípusokat, amikre a program szintén SQL utasításokkal elkészített egy konkrét adatpéldányokat tartalmazó táblát, amit visszaadott mind relációsadatbázis-táblaként, mind pedig TTCN-3 formátumú listaként.

A dolgozatban bemutatott program képes a specifikációknak és típusdefinícióknak megfelelő nagy mennyiségű tesztadat előállítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.