Tesztállás Fejlesztés Tervezése és Szimulációja a GE Power Veresegyházi Gyárában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

Az elmúlt években új irányvonal rajzolódik ki napjaink energetikájában, amely teljesen eltér a korábban megszokott trendektől. Ráébredtünk, hogy a korábban használt konvencionális energiaforrások nem állnak korlátlanul rendelkezésre. A villamos energia utáni igény azonban arra késztet minket, hogy új technológiákat fejlesszünk ki. Ezzel egy időben szeretnénk a nagy szén-dioxid kibocsátás által okozott klímaváltozást és globális felmelegedést megállítani. A megoldás mindkét problémára azonos, le kell cserélnünk a korábban használt konvencionális energiahordozóinkat. Ehhez több lehetőség áll rendelkezésünkre, az egyik ilyen megoldás a megújuló energiaforrások integrálása a villamosenergia rendszerbe, de ez egy nehéz és hosszú folyamat. A jelenlegi energiaellátó rendszereink nincsenek felkészülve a sok kis termelő fogadására. Az elosztott energiatermelés sok problémát felvet, ezek kezelése még egy a jövőben megoldandó feladat. A változás jelenlegi tudásunk szerint még megtehető, de ehhez gyorsan kell cselekednünk. A globális felmelegedés hatását már hétköznapjainkban tapasztalhatjuk az egyre szélsőségesebb időjárás formájában.

A megújuló energiaforrások integrálásának egyik lehetősége, hogy MicroGrid-eket építünk, melyek képesek kezelni a felmerülő problémákat. A MicroGrid-ek képesek a hálózattal együtt, de valamilyen hiba esetén attól teljesen függetlenül is működni. A MicroGrid zavartalan működéséhez mindig kell alkalmazni a megújuló energiaforráson kívül egy másik energiatermelőt, mely képes a hozambizonytalanságot kiegyensúlyozni. Ez a termelő lehet egy konvencionális energiaforrással működtetett erőmű vagy valamilyen energiatároló.

A szakdolgozatban bemutatom egy gyár MicroGrid rendszerré alakítását úgy, hogy egy napelemes erőmű és (bio)gázmotorok csatlakoznak a gyár hálózatához. A vizsgálatokhoz DigSILENT PowerFactory 15 szimulációs szoftvert használtam. Végül gazdasági számításokkal illusztráltam a nehézségeket, amelyekkel szembe kell néznünk a jelenlegi technológiák mellett. Valószínűleg a jövőben a jelenlegi technológiák fejlesztése és új technológiák feltalálása megkönnyíti a konvencionális energiaforrások kiváltását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.