Több hipotézises forgalomszámláló rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az úthálózat terheltségének mérése egy időigényes, és ezért költséges folyamat, melyet enumerátorok végeznek. A modern képfeldolgozási algoritmusok és a számítógépek sebessége mára elérte azt a szintet, hogy képesek vagyunk járműszámláló programok segítségével az egyszerűbb forgalmi helyzetekben az autókat megszámolni, haladási irányukat meghatározni, és ezáltal a munkájukat meggyorsítani.

Egy többhipotézises járműszámláló rendszer elkészítésében vettem részt, mely a forgalomba kihelyezett kamerák felvételeiből készít forgalmi statisztikát. A program a nem egyértelmű forgalmi helyzetekben több hipotézist hoz létre. Az én feladatom az elkészült hipotézisek utólagos szűrése, illetve a bizonytalan intervallumok meghatározása, ahol a felhasználó segítségét kérjük. Feladatom volt továbbá a program által elkészített statisztika összehasonlítása az enumerátorok által készített minta statisztikával, és így a program pontosságának meghatározása.

Az elkészült algoritmusok nagymértékben csökkentik a hamis pozitívok arányát azáltal, hogy kiszűrik az egy járműhöz tartozó hipotéziseket. Meghatározzák a videó azon részeit, amelyeken a program nem éri el elég nagy bizonyossággal az iparban elvárt pontosságot. A teljesítményt ezen a területen a számlálás pontossága határozza meg, így a folyamatos monitorozás érdekében verifikáló rendszert építünk be, amellyel a számlálás minősége biztosítható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.