Többcsatornás zengető megvalósítása VST környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bank Balázs Lajos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A zengés az egyik leggyakoribb és legtermészetesebb hangeffektus, mellyel az ember találkozik. A jelenség különösen zárt termekben észrevehető, ezért például színházak vagy koncerttermek tervezésénél fontos megvizsgálni az adott terem akusztikai jellemzőit a zengés szempontjából is. A hanghatás eredményeképp egyrészt nagyobb termekben is eljut a hallgatóság füléig akkora hangenergia, amellyel élvezhető az előadás.

Hangfelvételek során nem mindig áll rendelkezésünkre megfelelő akusztikájú terem, ezért felmerül az igény arra, hogy a zengést mesterségesen állítsuk elő. Erre már több hardveres és szoftveres megoldást is kitaláltak. Dolgozatomban a megvalósítás szoftveres módszereire térek ki.

Amint az a zengés impulzusválaszának a jellegén is látszani fog, a zengető megtervezéséhez két fő hatást kell figyelembe venni: a korai hangvisszaverődéseket és az utózengési jelenséget. A kimeneten e kettő eredőjéből képezzük az eredményt. Látni fogjuk, hogy a terem tulajdonságai alapján hogyan határozhatók meg a zengés paraméterei. Külön-külön kitérek a korai visszaverődések és a diffúz szakasz késleltetővonalakon alapuló modellezésére, kezdve a legegyszerűbb jelfolyamhálózattól egészen a Feedback Delay Network konstrukciókig.

Az általam megvalósított szoftveres zengető működését részletesen ismertetem: melyik módszert választottam, és miért. Szó lesz arról, hogy a veszteségi szűrők hogyan befolyásolják az utózengés jellegét. Ezek a szűrők határozzák meg a zengés lecsengési idejét és a vágási frekvenciáját is. Ezeket az értékeket két szűrőparaméterrel lehet változtatni.

Ma már nagyon elterjedtek a többcsatornás hangrendszerek (5.1, 7.1, stb.), így követelmény, hogy több hangszóró esetén egyes visszaverődések irányát is érzékelni lehessen, illetve a hangszórókon az utózengés korrelálatlanságát is a lehető legnagyobb mértékben biztosítsuk.

A Steingberg cég által kifejlesztett VST SDK alkalmazásával írtam meg a hangeffektet megvalósító programot, melyből a fordító egy plug-in fájlt generál. Az effektet bármilyen, több kimeneti csatornát kezelő, VST-t támogató host programmal használni lehet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.