Többplatformos alkalmazásfejlesztés Okos TV-re

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kelényi Imre
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobiltelefonok és a táblagépek népszerűsége mellett egyre inkább megfigyelhető az úgynevezett Okos TV-k előretörése is. Az ezen eszközökre fejlesztett alkalmazások a jövőben egyre jelentősebb szerepet fognak kapni, hiszen az emberek életében általában a TV képernyő az, amit legtöbbször használnak, akár direkt, akár háttérben üzemeltetve. Jelenleg számos szolgáltatás elérhető okostelefonokra, táblagépekre és IPTV-re különböző alkalmazásokon keresztül, melyek felhasználói tábora jelentősen bővülne, ha az Okos TV-ket is támogatnák.

Jelen szakdolgozatban először ismertetem a két legjelentősebb rivális Okos TV platformot. Ezután mutatok egy módszert, amelynek alkalmazásával több platformra tudunk fejleszteni a legtöbb kód újrahasznosítással. Felvázolok egy architektúrát ennek megvalósítására, valamint összehasonlítom a két Okos TV platform API-jának legtöbbet használt komponenseit.

Áttekintem azokat a legfontosabb különbségeket a mobil platformokhoz képest, amikre a felhasználó interfész kialakítása során mindenképp ügyelnünk kell. Ezen témához kapcsolódóan javaslatot teszek az Okos TV-ken alkalmazható tipikus alkalmazás felületi elrendezésekre is.

Ismertetem az Okos TV platformokhoz szorosan nem fűződő, de az implementált alkalmazás funkcionalitásához elengedhetetlen UCP protokoll működését annak legfontosabb elemeit érintve.

A kutatómunka eredményeit felhasználva, egy élő projekt keretein belül implementálom a Magyar Telekom Utasbiztosítás nevű mobilalkalmazását Samsung, valamint LG Smart TV platformra. Az alkalmazáson belül történő SMS küldések megvalósítására készítek egy köztes (middleware) szerveralkalmazást, mely a kéréseket fogadja egy SSL titkosítást alkalmazó socket szerveren és az SMS üzenetek küldését UCP protokollon keresztül kérelmezi a Telekom SMSC szerverétől.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.