Traumás agysérülések okozta bevérzések osztályozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomamunkámat a traumás agysérülések okozta bevérzésekről írtam a GE Healthcare részlegénél. Tartalmazza az anatómiai hátterüket, kialakulásukat, különböző bevérzések típusait és a neuroradiológiai sajátosságukat. Nagy hangsúlyt fektettem a képalkotó diagnosztikai eljárások technológiájára és bemutatom az erre vonatkozó legmodernebb vizsgálati módszereket. Ezenfelül számtalan irodalomkutatást végeztem, hogy az egyes bevérzéséket megtanuljam biztonsággal felismerni és ezáltal megfelelő csoportokba sorolni a feldolgozandó képeket, mely eredményeket egy radiológus doktornő validálta.

Diplomamunkám célja, hogy a megszerzett tudás alapján egy olyan algoritmust tervezzek, mely automatikusan képes különválasztani a bevérzéseket helyük és típusuk szerint, majd osztályozza őket a lehető legpontosabb módon. A DIGITS interaktív tanuló algoritmust választottam, melyről feltételeztem, hogy nagy pontosággal meg tudja állapítani az egyes bevérzések klasszifikációját.

Az eredmény, hogy nagyjából 60% pontosággal sikerült az algoritmusnak helyesen klasszifikálni az eredményt, olyan CT felvételeken, melyek színcsatornái kiemelkednek a különböző hiperdenzitások fényében. Annak pontossága, hogy az adott képen található-e akut vérzés nagyjából 80% körüli érték.

Ezen kutatás célja, hogy segítsük az orvosok munkáját azzal, hogy minél kevesebb időt kelljen eltölteniük a bevérzések pontos megállapításával, és több hangsúlyt tudjanak fektetni a diagnosztika pontos felállítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.