Trusted Platform Module vizsgálata beágyazott környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Lazányi János Gyula
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Ahogyan napjainkban egyre több bizalmas adatot bízunk számítógépeinkre és egyre több kártékony program és vírus jelenik meg, folyamatosan nő az igény, hogy valóban megbízhassunk a számítógépeinkben. Ezen probléma megoldására a Trusted Computing (TC) technológia és annak legfontosabb eleme a Trusted Platform Module (TPM) lehet a megoldás.

Mivel a gyártók egyre több számítógépet (főleg laptopokat) és egyéb eszközt szerelnek fel TPM-el, és a technológia használata egyre szélesebb körben terjed, érdekes feladat megvizsgálni, hogy a beágyazott rendszerek esetén milyen problémákat vet fel, és milyen előnyökkel járhat a TPM használata.

Jelen szakdolgozatban megvizsgálom a TPM felépítését és működését, a használatához szükséges linux drivert, és a TPM használatát lehetővé tévő nyílt forráskódú szoftvermegoldásokat. Továbbá áttekintem a beágyazott rendszer boot folyamata közbeni integritási mérésekhez szükséges komponenseket is.

A féléves munka során sikerült megvalósítani a TPM beágyazott rendszerekben való használatához szükséges két fontos komponenst, a linux driver-t és az integritási méréseket elvégző bootloader-t, amelyekkel a TPM teljes értékűen használható a beágyazott rendszerekben.

Mivel a TPM által nyújtott szolgáltatások nagyban növelhetik a beágyazott rendszerek biztonságát, a közeli jövőben egyre több beágyazott rendszerben találkozhatunk a TPM egységekkel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.