UI alapú tesztautomatizálás ipari környezetben: Intelligens UI-recorder készítése

OData támogatás
Konzulens:
Dávid Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatika fejlődésével egyre fontosabbá válik a programok megbízható működésének biztosítása, a különböző hibák és konzisztens működések kijavítása a program kiadását megelőzően. Ennek a folyamatnak elengedhetetlen része a rendszeres és átfogó tesztelés.

A szakdolgozat egy olyan program létrehozásának lépéseit, problémáit és megoldásait tartalmazza, amelyek tesztek megalkotásának egy félig automatizált módját valósítja meg. A különböző felmerült problémák és megoldásaik minden pontban egymás után vannak tárgyalva, ezzel elősegítve a komplex megértést. A program lehetőséget nyújt UI alapú tesztlépések felvételére, rögzítésére, majd későbbi többszöri lejátszására, ezzel innovatívan gyorsítva a tesztek létrehozásának módját. Ezt a két részt külön tárgyalja, de találhatók benne utalások, melyek átívelnek a felvételi és lejátszási architektúrák között. Az eljárás alapjául a Microsoft Active Accessibilty rendszere szolgál, melyet eredetileg sérült embereknek készült programokhoz hoztak létre. Ez a rendszer - mint az angol neve sejteti – egy kifinomult alkalmazásprogramozási felület vagy interfész, ami képes felismerni, majd együttműködni a különböző alkalmazások felhasználói felületén található alkotóelemekkel, kezelőkkel. Főbb hangsúlyt kap ezen leírásban a felvételt és lejátszást végző programrészek implementálásakor felmerült problémák megoldásainak tárgyalása, de olyan dolgokról is szó lesz, mint az MSAA elméleti alapjai és az alkalmazások referenciarendszere.

A program .NET környezetben és C# nyelven íródott, s lehetőséget nyújt arra, hogy különböző bővítmények vagy pluginek segítségével hatékonyabb irányítást biztosítson IAccessible interfészen keresztül az aktuális alkalmazáshoz, így téve lehetővé a kifinomultabb és megbízhatóbb tesztelést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.