UWB alapú pozicionálási technológia pontosságjavító eljárásainak vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban egyre több helyen láthatunk olyan elektronikai rendszereket, melyek segítenek nekünk a tájékozódásban, illetve segítenek nekünk nyomon követni bizonyos eszközöket, személyeket. Habár már régóta léteznek ilyen pozicionáló rendszerek, az igény, hogy minél pontosabban meg tudjuk mondani a tényleges távolságokat, egyre csak nő.

Az okos helyek (raktárak, otthonok, stb.) egyre gyakoribbakká válnak, így a beltéri pozicionálás egyre nagyobb szerepet kap a kutatási és fejlesztési területeken. Rengeteg megoldással találkozhatunk, melyekkel méteres, akár félméteres pontossággal tudunk pontos pozíciót meghatározni, ám vannak olyan technológiák melyek ennél is pontosabban képesek távolságokat mérni.

Szakdolgozatomban egy ilyen technológiával foglalkozok. Az UWB alapú rendszerek akár centiméteres pontosságot is elérhetnek, ám ehhez megfelelően kell beállítani az eszközöket. A dolgozatban bemutatásra kerül részletesen a technológia, illetve a hozzá kapcsolható valós idejű helymeghatározó rendszerek is. Ezek után kitérek azokra a tényezőkre, melyek nagymértékben képesek befolyásolni a pontosságot, majd egy algoritmust implementálva bemutatom az egyik ilyen tényező hatását.

Az algoritmus működését mérésekkel támasztom alá, majd értékelem az eredményeket és továbbfejlesztési lehetőségeket vizsgálok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.