Ügyviteli szoftver kliensalkalmazásának tervezése és fejlesztése Android platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Számos esetben szükséges az, hogy összetett informatikai rendszerekhez biztosítsunk hozzáférést mobil eszközökről. A WEB alapú hozzáférés nyilvánvaló megoldásnak tűnik, ugyanakkor a mobil eszközök speciális felhasználói felületein ez többnyire nem a legjobb felhasználói élményt nyújtaná, illetve nem lenne lehetőség az internetelérés nélküli működésre. Ennek megfelelően célalkalmazás kifejlesztése válik szükségessé. A specializált megoldás természetesen már mobil operációs rendszer specifikus, ennek megfelelően fontos kérdés a támogatandó mobil platformok köre.

Ma a legelterjedtebb mobil platform az Android, mely a legolcsóbb termékektől a csúcskategóriás készülékekig, a telefonoktól a táblagépeken és a laptopokon át, a beágyazott PC-kig (például: Raspberry Pi) minden szegmensben megtalálható. Az Android, a fejlesztők által jól dokumentált keretrendszer nyílt, és jól átlátható. 2013-ban naponta átlagosan több mint egy millió új eszközt aktiválnak, így megfelelő választás az alkalmazás kifejlesztésére.

Az általam elkészített szoftver a SHOPP (Stock Holding, Order, Production and Partner management software) ügyviteli rendszerhez biztosít kliens típusú hozzáférést, amely képes partnerek, és annak üzletei adatainak nyilvántartására, rendelések feladására, illetve a tárolt adatok szinkronizációjára egy távoli adatbázisszerverrel.

Az elkészült szoftver elsősorban Samsung Galaxy TAB 2 10.1 (Android 4.0.3) táblagépre lett tervezve, de a megvalósítás folyamán egy LG NEXUS 4 (Android 4.4) mobiltelefonon is rendszeresen tesztelve volt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.