Ultrahangos távolságmérés mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom egy ultrahangos távolságmérő és egy hozzá tartozó kiegészítő egység megtervezését, megépítését és felprogramozását követi végig, továbbá röviden bemutatja az ultrahangos távolságmérés elvét és az elv általam használt megvalósítását.

Az elkészített ultrahangos távolságmérő fő feladata a távolságmérés a néhány centimétertől néhány méterig terjedő tartományban. Alkalmazási területe lehet például a beltéren történő kényelmesebb távolságmérés mérőszalag használata nélkül. Az eszköz néhány kiegészítő funkcióval is rendelkezik: a mérési adatok elmenthetők és USB-s kapcsolaton keresztül PC-nek is továbbíthatók.

A távolságmérőhöz rádiós kapcsolaton keresztül egy kiegészítő egység is illeszthető, amely alkalmas a mért adatok nagyobb kijelzőn való megjelenítésére és hangjelzés kiadására. A kijelzőegység lehetőséget teremt egy újabb alkalmazásra is: a távolságmérő használható egy garázsban közelségérzékelésre (kijelzi a garázsba beálló autó és a fal között fennmaradó távolságot, bizonyos távolság alatt hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.