Üzleti folyamat rendszerek szabály alapú diagnosztikája

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Szoftver rendszerek megvalósításának egyik tipikus módja az üzleti folyamat alapú tervezés, melynek előnye, hogy a rendszer működését az adott terület szakértői számára átláthatóbbá teszi. Ilyen rendszerekben felmerül a kérdés, hogyan lehet i) igazolni azt, hogy a specifikáció (folyamatmodell) megfelel a felhasználók, üzemeltető, hatóságok, stb. elvárásainak, ii) igazolni azt, hogy a rendszer működése megfelel a specifikációban foglaltaknak, iii) kiértékelni magának a rendszernek a működését mind informatikai, mind üzleti teljesítmény, valamint szolgáltatásbiztonság szempontjából. Emellett a folyamatok komplex rendszerekre építhetnek, melyek belső hibái mellett adathibák, ill. felhasználói hibák akadályozhatják a rendszer elvárt működését. A gyakori futtatások, vagy a hosszú idejű használat esetén nagy mennyiségű historikus adat termelődik. Ilyenkor már nehézkessé válik az adatok elemzése, ezért szükség lehet a folyamatok hatékony diagnosztikai támogatására, ami segíti a szakértők munkáját.

A probléma megoldása lehet egy olyan diagnosztikai környezet, ahol a szakértő a folyamat saját fogalomkészletét használva írhat fel szabályokat, amiket a korábban futtatott folyamatok lefutásából generált eseményeken kiértékelhet.

A szabályrendszer továbbfejlesztésének egy módja a szabályok tényleges lefutásának vizsgálata. Például, ha egy riasztási jellegű szabály kiugróan sokszor fut le, az átgondolásra figyelmeztethet, hiszen ennek oka lehet, hogy hibás a feltétel, vagy érdemes felbontani a szabályt több alesetre. Az is elképzelhető, hogy ez a rendszer kiugróan rossz működéséről tanuskodik.

Ennek támogatásához előállítottam egy olyan formátumot a szabályok kiértékelésének eredményéből, amit fel lehet dolgozni feltáró adatanalízissel. A rendszeremen vizsgálatokat végeztem, amire példát is mutatok a dolgozatban. (Belső visszaélések kiderítése.)

A folyamatokon való általános, statisztikai jellegű számítások nagyban segíthetik az elemzők munkáját. A következőkben ennek a megvalósítását is ismertetni fogom.

A szabályok futtatásával és kiértékelésével nagy mennyiségű adat áll rendelkezésre. Ezek felhasználására a kezdeti modellbe való visszavezetésükön keresztül egy szemléletes megjelenítőt készítettem, ahol a folyamatokkal kapcsolatos jellemzők könnyen átláthatóak. (Például a hibásan lefutó folyamatok feltűnő, piros színnel jelennek meg.)

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.