Üzleti intelligencia rendszer szoftverfejlesztési projektek támogatására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Üzleti intelligencia (BI - Business Intelligence) rendszereket azért vezetnek be a vállatok, hogy javítsanak a meglévő adataik elérhetőségén, azaz hogy könnyebben, gyorsabban, szélesebb körben hozzáférhessenek adataikhoz, úgy és olyan formában, ahogy a munkájukhoz szükségeltetik.[1] Szoftverfejlesztési projektben az adatok, információk, mint például a projekt előre haladása, vagy az egyes funkciókra fordított munkaidő, változatos rendszerekben, verziókezelőkben, projekt menedzsment eszközökben találhatók.

Szakdolgozatom keretében a koncepcióm egy olyan összetett rendszer elkészítése, mely képes az adatok kinyerésére a forrásrendszerekből, ad-hoc lekérdezéseket kiszolgálni, valamint riportok időzített kiküldésére emailen keresztül. Konkrét feladata, hogy a Mantis rendszerben rögzített hibajegyeket figyelve email értesítést küldjön, amennyiben egy hibajegy javítása nem készül el egy előre meghatározott időkeret alatt. Továbbá riportot készíteni a Redmine és Jira rendszerben rögzített munkaidők áttekintéséhez.

Munkám során tanulmányoztam a Mantis, Redmine és Jira rendszereket, feltérképeztem és számba vettem, milyen adatbázis áll mögöttük, és, hogy miként tudom a leghatékonyabban elérni, lekérdezni a releváns információkat. Ezután megismerkedtem a Pentaho nyílt forráskódú üzleti intelligencia rendszerrel, komponenseivel, és azok használatával. Ezen ismeretek segítségével megterveztem a rendszer és annak komponenseinek felépítését. Az implementációs fázis eredményeként létrejött egy rendszer, mely a Pentaho eszközeinek segítségével képes időzített, személyre szabott jelentéseket küldeni a Mantis rendszerben rögzített elmaradt hibajegyekről, valamint egy adott időintervallumra lebontva fejlesztőként vagy projektenként listázni a Redmineban és Jirában jelentett munkaidőket, összegezni őket, továbbá ezeket is képes időzítetten emailen továbbítani a kívánt személyeknek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.