VFX filmek asset menedzsmenttel kapcsolatos feladatainak számítógépes támogatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Tibor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Általában a gyártási folyamatok három fontos tényezőn próbálnak optimalizálni. Szeretnének gyorsan, olcsón minőségi termékeket előállítani. Így van ez a VFX filmek gyártása kapcsán is.

A VFX filmek gyártása nagyon összetett folyamat. Három fő fázisból áll: preproduction, production, postproduction, melyek sok munkaegységet és ezen belül sok feladatot tartalmaznak. A feladatok kimenete általában valamilyen digitális formában keletkezik, melynek biztosítania kell több szoftver és platform között a hordozhatóságot. Ezeket a digitális alkotásokat szakszóval assetnek nevezzük. Az assetekből általában több verzió is keletkezik, melyek közül fontos tudni, hogy melyek a jóváhagyottak, illetve értesíteni kell a felhasználókat ha új elfogadott verzió keletkezik.

A felvetett problémából következik, hogy a film készítés folyamatát automatizálni és menedzselni szükséges. Automatizálni lehet például a renderelési folyamaton, illetve a textúrák konverzióján a használt render motortól függően. A menedzsment területén pedig verzió- és jogosultságkezeléssel oldhatjuk fel a szervezési problémákat. A hatékonyság érdekében érdemes megvizsgálni a használt szoftverek programozási lehetőségeit és mérlegelni a hatékonyság és az idő ráfordítás között (script nyelvek: gyorsan fejleszthető, de lassú futású). Az assetek formátumát is gondosan kell megválasztani, mely során a következő szempontokat érdemes megvizsgálni: méret, gyorsaság, emberi olvashatóság.

A menedzsment megoldja, hogy mindig tudjuk, hogy mit hol keressünk, miből mi a legutóbbi elfogadott verzió illetve az assetek állapotát csak a kompetens emberek tudják elérni, szerkeszteni.

A render folyamat optimalizálása időt takarít meg a felhasználó számára, hogy már a render futtatása közben is tudja folytatni a munkáját és a többlépcsős folyamatba csak az elején kell beavatkozzon, így elkerülve az emberi hibázás lehetőségét.

Az asset menedzsment rendszer elkészítésével a működést sokkal hatékonyabbá tudjuk tenni, így az erőforrások jobb kihasználtságával időt spórolhatunk és a szervezettségnek köszönhetően komplexebb munkák is vállalhatók lesznek. Az automatizáltság következtében az új munkaerő beállítása gyorsabbá válik, hiszen a felhasználó egy intuitív felületen keresztül csak a számára releváns információkat kapja a rendszertől.

Az említett lépések fontos elemei egy komolyabb szintű produkciókon dolgozó VFX cég számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.