VMware felhő adminisztrációja oktatási környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Kollégiumi Számítástechnikai Kör (KSZK) számos informatikai szolgáltatást nyújt a Villamosmérnöki és Informatikai Kar hallgatóinak. Többek között biztosítanak e-mail címet, webtárhelyet, adatbázist, Gitlab verziókezelő rendszert. Ezen kívül egy jelenleg öt gépből álló, IaaS szolgáltatást nyújtó clusteren lehetőség nyílik például fél, vagy egy évre erőforrást igényelni önálló laboratórium vagy diplomaterv elkészítése céljából.

Ahogy nő a virtuális gépek száma, egyre nehezebb követni, hogy egy adott gépnek ki a kapcsolattartója, illetve szükség van-e még rá. Ezért felmerült az igény egy olyan adminisztrációs felület elkészítésére, amely ezeket a feladatokat támogatja.

Az IIT és az IK által közösen kifejlesztett CIRCLE felhő adminisztrációs rendszere ezt a problémát megfelelő jogosultságkezeléssel, illetve a virtuális gépek megfelelő életciklus modelljével oldja meg.

A KSZK-ban felmerült igény kielégítésére kézenfekvőnek tűnik az open source CIRCLE rendszer menedzsment rendszerének használata, azonban a technológiai különbségek miatt ez korántsem egyszerű feladat. Ezért meg kell vizsgálni, hogy milyen lehetőségek vannak a két rendszer összekapcsolására. Ezután pedig a kiválasztott megoldás megvalósítása következik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.