Vállalati szintű hálózati eszközregisztrációs rendszer tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Nagyobb vállalatok és intézmények számítógép-hálózati adminisztrációjának központosítása napjainkban már alapvető elvárás. Egy nyitott hálózatban az érzékeny adatok és rendszerek védelme nem garantálható. Ugyanakkor a hozzáférés szabályozása komplex feladat, számos technológiát és több hálózati réteget is érint.

Egy informatikai kutatóintézetben a különböző osztályok alapjaiban eltérő tevékenységei még összetettebb követelményeket támasztanak a hálózattal szemben. Egy ilyen heterogén környezet kezelése egyedi megoldásokat igényel. A diplomamunkámban az MTA SZTAKI hálózatbiztonsági osztályán elkészített új hálózat-adminisztrációs rendszer fejlesztését mutatom be.

A projekt során először feltérképeztem a rendszer építőköveit adó főbb hardveres és szoftveres komponenseket. Ezt követően az integrációs lehetőségeket megvizsgálva elkészítettem a célrendszer átfogó terveit.

A magasabb szintű áttekintés után kiválasztottam a megfelelő technológiákat illetve eszközöket a rendszer magját adó, nyilvántartásért felelős háttérrendszer megvalósításához. A technológiák ismeretében részletes szoftveres terveket készítettem az alkalmazáshoz.

A terveknek megfelelően a háttérrendszert implementáltam, melynek kapcsán egy újrahasznosítható REST API keretrendszer is megszületett. Az elkészített szoftvereket teszteltem, és részt vettem ezek integrálásában a rendszer többi komponensével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.