Vállalti IT architektúra optimalizálása Business Process Management rendszer segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A dokumentum célja vállalati architektúra (Enterprise Architecture) megoldások bemutatása egy létező vállalat IT architektúrájának és üzleti folyamatainak részletes vizsgálatával.

A vizsgálat során a dokumentum bemutatja meglévő információk alapján a vállalat alkalmazás portfólióját és a köztük lévő összeköttetéseket, kiemelve az üzletileg kritikus alkalmazásokat, vagyis, melyek azok a rendszerek, amelyekre leginkább támaszkodik a szervezet.

Az információ a vállalatról interjúk során, illetve a vállalat által kiadott anyagok (alkalmazás portfólió, funkció leírások, szervezeti ábrák, hibakezelő adatbázis) gyűlt össze.

A dolgozat módszertanokat használ a vállalat jelenlegi helyzetének és az ideális megoldások összehasonításához. Ezek a módszertanok vállalati architektúra (TOGAF), szolgáltatás menedzsment (ITIL) és részben projekt menedzsment (PMI) megoldásokra javasolnak bevált gyakorlatokat. A felméréshez üzleti folyamat menedzsment rendszert (MEGA software) lett felhasználva.

MEGA használatával üzleti folyamatok és belső alkalmazások kapcsolata bemutatásra kerül, lehetséges fejlesztési javaslatokat vizsgálva.

A dolgozat a vizsgált vállalat hiányosságait feltárja és ezeket számszerűsített elemzésekkel alátámasztja, majd javaslatot tesz optimalizálásra. Az elemzéshez használt adatbázis SQL lekérdezésekkel és Visual Basic makrók használatával lett előállítva. Az elemzések vizualizációja felhasználható üzleti menedzsment riport rendszerben.

Üzletileg kritikus alkalmazásokhoz kockázati mutatóihoz algoritmusok fejlesztése, ezzel elősegítve a rendszeres kockázatelemzést meghibásodás vagy elérhetetlenség szempontjából.

A dolgozat javaslatot ad lehetséges optimalizálási megoldások fejlesztésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.