Valósidejű kollaboratív dokumentumszerkesztés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A kollaboratív szoftverek emberek egy csoportját segítik egy közös feladat elvégzésében, mely tipikusan magában foglalja a megosztott dokumentumok megjelenítését és szerkesztését. Bár a dokumentum szó szöveges tartalmat sejtethet, a kollaboratív szerkesztés témája ennél jóval többre is kiterjed. Szerkeszthetünk megosztva egy grafikus felületet, egy diagrammot, vagy épp egy CAD modellt. Egy valós idejű kollaboratív szerkesztő feladata, hogy lehetőséget biztosítson a megosztott dokumentum párhuzamos, több résztvevő általi olvasására és írására, minnél kisebb válaszidővel, nagy késleltetésű kommunikációs hálózatok felett, mint amilyen az internet, függetlenül a résztvevők földrajzi helyzetétől.

Bár a megosztott párhuzamos szerkesztés ötlete már a 60-as években megjelent, az ezt lehetővé tévő eszközök sokáig nem voltak széles körben népszerűek és keresettek.

A Web 2.0 jelenséggel azonban robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés a böngészőben futó szerkesztőeszközökre, ezzel újra előtérbe került a megosztott szerkesztés gondolata. Ennek egyik példája a Google Docs, vagy mai nevén Google Drive, mely talán ma is a legközismertebb kollaborációs alkalmazás. Az azóta eltelt tíz év alatt tovább növekedett az igény az ilyen alkalmazásokra, melynek eredményeként számos eszköz született, a párhuzamos dokumentumszerkesztés pedig mindennapossá vált és olyan mindennapos használatra tervezett alkalmazásokban is elérhető, mint a Microsoft Word.

A párhuzamos szerkesztés feladata számos kérdést vet fel a tervezéssel és megvalósítással kapcsolatban, a legnagyobb kihívást azonban az ilyen típusú rendszerek esetén a dokumentumok konzisztensen tartása jelenti. A téma immár több évtizede kutatási terület számos eredménnyel és megvalósítással. A dolgozat célja, az eddig megismert módszerek és a kutatás egyes mérföldköveinek rövid áttekintése, valamint egy általános célú keretrendszer kidolgozása mely elősegíti a kollaborációs funckiók integrálását különböző alkalmazásokba.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.