Valósidejű kollaboratív dokumentumszerkesztést támogató keretrendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A technika és a szoftverek fejlődésével egyre inkább kiszorul a papíralapú dokumentum forma, melynek egyik oka a digitális tartalmak sokszínűsége. Többféle digitális formátumot különböztethetünk meg, kezdve a szöveges dokumentumtól, a prezentáción, táblázatokon vagy épp forráskódon keresztül egészen a 3D modellekig. Ezekre egytől-egyig igaz az, hogy könnyedén készíthetünk belőle másolatokat, módosíthatjuk, illetve tetszőlegesen bővíthetjük a tartalmukat.

A fejlődéssel, az internetes kommunikáció térhódításával előtérbe került a hatékony kollaboráció fogalma is, melynek célja, hogy az együttműködő feleknek lehetőségük legyen ugyanazon megosztott dokumentum egyidejű szerkesztésére a hálózaton keresztül. Napjainkban már több webalapú szoftver rendelkezik hasonló szolgáltatással, köztük az egyik legismertebb a Google Drive, amely számos dokumentumtípuson teszi elérhetővé a valósidejű kollaborációt. Ha azonban nem támogatott, egyedi formátumon, vagy titkosított tartalmon szeretnénk párhuzamosan dolgozni, szükségünk lehet egy könnyen integrálható, domain specifikus megoldásra.

A párhuzamos szerkesztés okozta inkonzisztencia feloldása több kérdést is felvet, melyekre immár több évtizedre visszamenően igyekeznek válaszokat találni. Figyelembe kell venni, hogy egy elosztott rendszerben, nagy késleltetésű hálózat felett a felhasználók azonnal értesülni szeretnének a módosításaik eredményeiről. Megoldást kell találni annak eldöntésére, hogy kinek és mikor a felelőssége az inkonzisztencia feloldása, a dokumentum tartalmának perzisztálása, a félbehagyott módosítások későbbi összeszinkronizálása.

A dolgozatom célja a területen eddig elért kutatási eredmények összefoglalása, egy hatékony inkonzisztenciafeloldási algoritmus kiválasztása egy új kollaborációs keretrendszer tervezése és megvalósítása érdekében, figyelembe véve, hogy annak funkcionalitása bárki számára publikusan elérhető, bővíthető, illetve egyszerűen és gyorsan integrálható legyen bármely webes alkalmazásba.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.