Valósidejű operációs rendszer alkalmazása a Formula Student versenyautó elektronikai eszközein

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Formula Student egy egyetemi hallgatók számára rendezett versenyautó építő versenysorozat, melyhez a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnök és közlekedésmérnök hallgatói 2008-ban csatlakoztak. Ezzel megalakult a BME Formula Racing Team, melyhez hamarosan a versenyautó elektronikáját fejlesztő villamosmérnök és informatikus hallgatók is csatlakoztak.

A BME-FRT csapat folyamatosan új tagokkal bővül, hiszen egyre többen szeretnének részesülni a csapat sikereiben azzal, hogy hozzáadnak valamit az autóhoz. Az elektronika csapatba szintén félévről félévre új tagok kerülnek be, a régebbi tagok pedig diplomázás után el is hagyják a csapatot. Azzal, hogy elhagyják a csapatot, kevés lehetőség nyílik arra, hogy átadják addigi fejlesztéseik során szerzett tapasztalataikat az újonnan érkezőknek és beavassák őket az általuk készített elektronikai eszközök megvalósításának körülményeibe. Ezzel az új generáció tagjai minden alkalommal teljesen elölről, saját elképzeléseik alapján fognak hozzá az eszközök elkészítésébe.

A koordinálhatóság érdekében minden tekintetben egységes, közös, jól dokumentált fejlesztői platformra volt szükség, amelyen mindenki ugyanolyan feltételekkel kezdheti el a fejlesztéseket a Formula Student versenyautó elektronikai eszközeihez. A diplomaterv első része az eszközök közös programozói felületét mutatja be, amelyen keresztül az eszközökön futó valósidejű operációs rendszerhez férhetnek hozzá az elektronika csapat hallgatói. Az új szoftverréteg dokumentációjának elkészítése is nagyon fontos, mivel a csapattagoknak el kell tudni sajátítani használatát.

Operációs rendszer alkalmazása újabb problémákat vet fel, hiszen a programozói felület nem átgondolt használatával akár a rendszer túlterhelhető és instabil működést eredményez. A közös platform mellett tehát szükség van az operációs rendszer adott eszközön való működőképességének vizsgálatára. A diplomaterv második fele az operációs rendszer működőképességének vizsgálatára irányuló mérési eljárásokat mutatja be, melynek segítségével az eszközök tesztelési folyamatai is segíthetők. A dokumentációk elkészítése természetesen ebben az esetben is elengedhetetlen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.