Változó sávszélességű internetszolgáltatás modellje

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozatomban egy új változó sávszélességű internetszolgáltatás lehetséges modelljét részletezem, ezen felül ki is térek annak bevezetésének kihívásaira, lehetséges akadályaira. A modell lényege, hogy az egy hálózati csomópontra kapcsolódó felhasználók akár egyenként is teljes egészében ki tudják használni a csomópont maximális sávszélességét úgy, hogy az online felhasználók a sávszélesség valamekkora arányát szerezzék meg. A modell kitér a le és a feltöltés közötti különbség eltörlésére is.

A szakdolgozatban részletezem a jelenlegi piacot és a jövőben várható igényeket keresve az új modell bevezetésének legideálisabb helyét és idejét. Továbbá a lehetséges ötletekről is beszélek a modell eladhatóságával kapcsolatban.

Az új modell részletezése alatt elsősorban a vezetékes internet hálózatra összpontosítottam, viszont olykor kénytelen voltam figyelembe venni a mobilinternet hálózatot is annak gyorsuló és folyamatos növekedése miatt. A ma globális szinten, különös tekintettel a Magyarországon fellelhető internet hálózatok és internet szolgáltatások felépítésére is kitértem. Az új, változó sávszélességű internetszolgáltatási modell nemcsak vezetékes hálózat esetén működhet, hanem bármilyen más kialakított hálózat sávszélesség elosztásánál is.

A szakdolgozatomhoz készítettem egy szimulációs programot, amellyel az új modell működését teszteltem összehasonlítva azt a jelenleg működő internetszolgáltatással. A tesztesetek eredményeit diagramok formájában is feltüntettem, látványosabban bemutatva a két modell közti különbséget. Valós anonimizált felhasználói adatokból is végrehajtottam egy szimulációt, amelynek kimeneteleit a szakdolgozat végén ismertettem. A szimuláció során meglehetősen durva becslést alkalmaztam, ezt leszámítva a diagrammokon egyértelműen kivehető a két modell közötti különbség.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.