Városszerkezet tanulmányozása helyalapú közösségi hálók alapján

OData támogatás
Konzulens:
Barta Gergő
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Egész világunkat adatok, információk, ismeretek mozgatják, naponta számtalanszor találkozunk velük. Az adatbányászat módszerei számos területen nyújtanak segítséget azzal, hogy adathalmazokban mintákat ismernek fel, illetve a bennük rejlő összefüggések alapján következtetéseket vonnak le.

Az emberek napjainkban egyre több módon állnak kapcsolatban egymással. Ilyen kapcsolatokból alakulhatnak közösségi hálózatok, melyek lehetőséget biztosítanak különböző információk megosztására. Ilyen információ az aktuális tartózkodási hely is, melyre a Foursquare helymegosztó rendszer építkezik.

A Foursquare rendszerét kiszolgáló adatbázis értékes információkat tartalmaz felhasználókról, helyszínekről és az őket összekötő különböző kapcsolatokról.

Több szempontból is érdekes lehet az, hogy aktuálisan hogyan épül fel egy város, ha a területenként meghatározó helyszínkategóriákra vagyunk kíváncsiak. Ehhez megfelelő forrást nyújt a Foursquare adatbázisa.

Lokális gócpontok érdekelnek, ezért tanácsos sűrűség alapján területi csoportokat alkotni a hasonló helyekből. Ehhez a feladathoz az adatbányászat DBSCAN algoritmusa egy jó kiindulópont.

Mivel területenként egy meghatározó kategóriára vagyok kíváncsi, ezért a klaszterezés eredményét egy földrajzi rácsháló alapján átlagoltam ki, hogy így egy átfogó képet kapjak arról, melyik területen, mi a meghatározó.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.