Vastagkliens alkalmazás refaktorálása .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az utóbbi néhány évtizedben az informatikai technológiák jelentős fejlődésen estek át. Ez a fejlődés a szoftverfejlesztők számára azt jelentette, hogy egyre nagyobb, összetettebb alkalmazások elkészítése is lehetővé vált. A komplexitás növekedésével azonban egyre nehezebbé válik a kódban lévő hibák javítása, új funkciók integrálása.

Nagyméretű szoftverfejlesztési projektek során ezért időnként szükség lehet a már elkészült kódbázis felülvizsgálatára, hogy hosszú távon biztosítsuk a bővíthetőséget, tesztelhetőséget, és karbantarthatóságot. Ezt a folyamatot nevezzük refaktorálásnak.

A refaktorálás során elengedhetetlen az alkalmazás, és az általa használt technológiák megismerése, hogy a belső szerkezetben valóban hasznos változtatások történjenek, a működés megváltozása, új hibák bevezetése nélkül. Ezt a megismerést fejlesztői dokumentációk olvasásával, korábbi fejlesztőkkel való kommunikációval, manuális tesztek végrehajtásával, és a meglévő kódbázis tanulmányozásával célszerű végezni.

Szakdolgozatom célja, egy vastagkliens alkalmazás refaktorálásának bemutatása csapatban végzett projektmunka keretében. Az alkalmazás egy olyan szoftver architektúra része, aminek fő funkciója a közlekedési kamerák által felvett videók alapján forgalomszámlálás segítése, elvégzése. Ahogy a rendszer legtöbb komponense, a vastagkliens alkalmazás is a .NET keretrendszerre épül, megjelenítéshez a Windows Presentation Foundation (WPF) osztálykönyvtárt használja.

Munkám során megvizsgáltam az alkalmazás kódjával kapcsolatos problémákat, majd ezekre általános megoldási javaslatokat dolgoztam ki. Ezeket a javaslatokat alkalmazva folyamatosan, lépésekben javítottam a kódbázis minőségén. Az egyes változtatások bevezetése közben így lehetőség nyílt az átalakított egységek tesztelésére, szükség esetén javítására. Végezetül bemutattam az elvégzett változtatások hatását a kód minőségére. A szoftver minőségét mérő objektív mérőszámok javulásának ismertetése mellett, példák segítségével is szemléltettem a refaktorálás pozitív hatásait a kódbázison.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.