Vezérlő és kiértékelő program fejlesztése túlfeszültség levezetők és transzformátor fokozatkapcsolók diagnosztikai vizsgálatához

OData támogatás
Konzulens:
Kálmán Viktor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A nagyfeszültségű korlátozók és fokozatkapcsolók állapotdiagnosztizálása éppoly fontos feladat, mint a transzformátorok üzemeltetése, annak érdekében, hogy az üzemszerű működés biztosítható legyen. A dolgozat keretein belül részt vettem egy olyan rendszer elkészítésében, amely képes a transzformátor-segédrendszerek állapotát felmérni. Ezen belül a vezérlő szoftver megtervezését, implementációját valamint a kapcsolódó diagnosztikai folyamatok megtervezését valósítottam meg. A dolgozatban ismertetem a tervezés és fejlesztés folyamatát, az eközben felmerülő nehézségeket, azok megoldásait, és a végül az elért eredményeket.

Elsőként bemutatom a nagyfeszültségű túlfeszültség korlátozók valamint a fokozatkapcsolók felépítését, működését és a szakirodalomban nyilvántartott diagnosztikai lehetőségeiket. Ezután bemutatom azokat a folyamatokat, amiket annak érdekében terveztem, hogy a szoftverem és a mérőműszer képes legyen a diagnosztika megvalósítására. Több alternatív lehetőség kidolgozása révén felismertem a rendszer korlátai miatt fellépő problémákat és megoldottam azokat. Ezt követően megterveztem, majd implementáltam a mérőműszert vezérlő szoftvert, amely egyben az adat megjelenítést is végzi.

Dolgozatom utolsó részében a mérőrendszer teszteseteit mutattam be, szimulációs és valós eseteket vizsgálva. A tesztesetek folyamán kiderült, hogy a rendszer helyesen működik, így elkészült egy olyan diagnosztikai mérőrendszer, amelyet a szakmában dolgozók kiválóan fognak tudni alkalmazni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.