Villamos hajtású gépkocsik számára kidolgozott mérő berendés tanulmányozása és mérési pontosságának növelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Járdán R. Kálmán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Audi Hungária Motor Kft között kötött szerződés keretében egy új mérő módszer és berendezés lett kifejlesztve az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéken. A mérő berendezés lehetővé teszi a gyors és pontos vasveszteség mérést nagy sebességű permanens mágneses szinkron gépekben.

Több újszerű megoldást alkalmaz a rendszer, például a vasveszteség komponenseire való szétválasztását, azaz hiszterézis és örvényáram veszteségekre való bontását. Továbbá tudja korrigálni a mágneses indukció változását, ami a forgórész permanens mágneseinek hőmérsékletének változása miatt lép fel, illetve ki tudja számítani a pillanatnyi hőmérsékletét a permanens mágneseknek a rendszer.

Szakdolgozatom célja a mérő berendezés megismerésén felül, a mágneses indukció és a forgórész permanens mágneseinek hőmérséklete közötti kapcsolat finomítása volt. Továbbá az állórészbe berakott fázistekercsen megjelenő indukált feszültség harmonikus komponenseit kellett meghatároznom. Illetve a mágneses indukció mérésének pontosításához vizsgáltam a különböző elrendezéseit a fázistekercsnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.