Virtuális valuták árfolyamának előrejelzése Twitter adatok felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Gáspár Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai információ központú világunkban a digitális valuták egyre nagyobb teret töltenek be a pénzügyi piacokon. A digitális valutának van néhány fontos jellegzetességük, ami megkülönbözteti a hagyományos valutától, többek között anonim, minden tranzakció nyilvános, decentralizált és a közösség által generált és felügyelt. A diplomamunkám célja, hogy megtaláljam a legjobb árfolyam előrejelző modellt a következő óra árfolyam adataira és hogy megvizsgáljam, hogy eredményesebb modell létrehozható-e a témában érintett Twitter posztok tartalmának elemzésének segítségével.

Jelentős különbség a hagyományos és digitális valuták között – a főbb jellegzetességek mellett – az árfolyamukra gyakorolt hatások. Míg a hagyományos valutáknál az árfolyam reflektál a GDP-re, a munkanélküliségi rátára, vezető politikusok, a nemzeti bank különböző közleményeire illetve beavatkozásaira és véletlen eseményekre (terrorista támadás, természeti katasztrófa), a digitális valuták árfolyama a rendszer biztonsági, sérülékenységi híreire vagy a kereskedő központokat ért virtuális támadásainak vagy elveszett bitek híreire reagál.

A hagyományos tőzsdén a kereskedők a piacról kapják a híreket, információkat. A digitális valutáknál tőzsde nincs, a kereskedés központokon keresztül történik egyénileg. Az árfolyamok sokkal változékonyabbak és általában véletlen eseményekre reagálnak, ezért is sokkal jelentősebb a hatása a közösségi médián áramló híreknek. 2014 májusában a legnépszerűbb közösségi médium a Twitter a majdnem egy milliárd felhasználójával és a naponta hatvan millió bejegyzésével. Ezért tartom fontosnak a Twitter bejegyzések tartalmát összevetni az árfolyam ingadozásokkal. A következő óra árfolyamának előrejelzéséhez fel kell használni a korábbi árfolyam adatokat, más digitális valuták árfolyamadatait és a bejegyzések jellemzőiből adódó előrejelzést és a modelleket a legkisebb négyzetek összege módszer alapján lehet összemérni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.