Vonatkövető alkalmazás fejlesztése Windows Phone platformon

OData támogatás
Konzulens:
Cserkúti Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A MÁV-Start Zrt. 2011 óta teszi lehetővé, hogy az utasai élőben követhessék a vonataik pozícióját, illetve azok valós menetrendi adatait. Ez a funkció azonban a dolgozat írásának idején hivatalosan csak asztali kliensről érhető el, az eddig publikált néhány, nem hivatalos forrásból származó mobilalkalmazás pedig csak nagyon korlátozott funkcionalitást nyújt az eredeti portálhoz képest.

Jelen diplomaterv keretein belül elkészült alkalmazás erre a problémára nyújt megoldást, mivel egy, a MÁV-Start Zrt. által külön erre a célra elkészített API-n keresztül hozzáfér a hivatalos oldal minden adatához, így annak teljes funkcionalitása elérhetővé válik mobil kliensen is. Azonban az alkalmazás ennél jóval nagyobb funkcionalitással bír: egyéb forrásból származó adatok segítségével meg tud felelni annak a tervezői célnak is, hogy egyfajta „vasúti tudástár” legyen, vagyis egy utazás megtervezésétől, a vonatról való leszállásig mindenben segíteni tudja az utast és minden információt elérhetővé tegyen, ami hasznos, vagy épp érdekes lehet számára.

A felhasználó az alkalmazás használata során két, elkülöníthető adathalmazhoz fér hozzá:

• A menetrendi információk segítségével különböző keresési szempontok szerint tervezheti meg az utazását, megtudhatja, hogy hol kell átszállnia, vagy épp melyik vágányról indul a vonata.

• A valós idejű információk segítségével képet kaphat az országban mozgó vonatok pozíciójáról, azok részletes adatairól, késéséről, vagy akár a telefon kamerájának képére vetítve is megnézheti azokat.

Emellett elérheti az ország teljes vasúthálózatának adatait, megtekintheti bármely itthoni vasútállomás-, vagy vasútvonal részletes adatlapját, valamint egy beépített RSS olvasó segítségével az aktuális forgalmi problémákról is tájékozódhat.

Mindezeken felül az alkalmazás testreszabható, a felhasználó kedvencként jelölheti meg az általa gyakran használt járatokat, módosíthatja a MÁV által használt alapértelmezett késési beállításokat, vagy akár leszűrheti az aktuális adatokat néhány vonal forgalmára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.