WAMLAT rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Seller Rudolf
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Szakdolgozatom során a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéknek a Mikrohullámú Távérzékelés Laboratórium által kifejlesztett multilaterációs rendszer fejlesztésében vettem részt. A kísérleti üzemben működő rendszer a HungaroControl Zrt. támogatásával került megvalósításra, segítségével a polgári repülőgépek nyomon követése válik lehetővé. WAMLAT célja egy országos lefedettség kialakítása, ezzel egy multilaterációs szolgáltatás biztosítása a légiforgalmi irányítás számára.

Dolgozatom első része a WAMLAT rendszer ismertetéséről szól. Itt sor kerül 3D fedettség vizsgálatra a repülőtér környezetében elhelyezett vevőállomások által vett adatok alapján. A pozíciókat közvetlenül a repülőgépek transzponderéből fogadott, majd dekódolt ADS-B üzenetcsomagokból nyertem ki, így a kapott koordinátákból készített ábrákról már könnyedén lehet átfogó elemzést készíteni a repülőtér 3D fedettségével kapcsolatban. Itt fontos paraméter számunkra a le- és felszálló repülőgépek legalacsonyabban észlelt magassága, illetve az ezzel kapcsolatos takarások kivizsgálása. Célunk, hogy a le- és felszálló repülőgépekre, multilaterációs szempontból is tökéletes fedettséget biztosítsunk további vevőállomások telepítésével.

Dolgozatom második része a WAMLAT és a HungaroControl saját rendszere közötti kapcsolat megteremtéséről szól. Ezáltal a WAMLAT eredményei már könnyedén beintegrálhatóak lesznek a HungaroControl, vagy egyéb légiforgalmi szolgálat rendszerébe. A konverzió kulcsa a mért eredmények ASTERIX formátummá alakítása, mely egy nemzetközi bináris adatcsere formátumot jelent. WAMLAT-al kapcsolatosan további elemzéseket lehetne végezni, többek között a multilaterációs eredményeket akár éles üzemben össze tudnánk hasonlítani a repülőtér területén működő radarok által vett pozíciókkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.