WCF kiterjesztése hatékony sorosító modullal

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az elosztott rendszerek szerves részét képezik életünknek. Az interneten nap, mint nap találkozunk különböző formáikkal elég csak egy weboldalra gondolni, ami mögött rengeteg komponens lehet, úgy mint alkalmazás szerverek, webszerverek, adatbázisszerverek stb.

A Windows Communication Foundation keretrendszert a Microsoft eredetileg az elosztott alkalmazások kommunikációjának megkönnyítésére hozta létre. A fejlesztés során főleg a szolgáltatás orientált architektúra támogatása volt a cél melynek egy alappillére a platformfüggetlenség, azaz hogy különböző csomópontok különböző technológiákra épülhessenek. A csomópontok közötti kommunikáció hatékonysága esetenként komoly befolyást gyakorol a teljes rendszer teljesítőképességére.

A WCF mindezen túl egy egységes programozási modellt is nyújt az eddigi kommunikációs formák kiváltására, ez azonban nem minden esetben optimális. Ugyanis ha az igénybe vett elemek mind a .NET keretrendszer alatt futnak lehetőség nyílik a platform sajátosságainak kihasználása, amivel optimalizálható az üzenetek cseréjének folyamata. Erre is van megoldása a WCF-nek, viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy lehet javítani rajta.

Mivel a rendszerek közötti kommunikáció alapja a sorosítás, így ennek javítását tűztem ki a dolgozat céljául. A dolgozatban ismertetem a kapcsolódó technológiákat és fogalmakat. Munkám során megvizsgáltam néhány beépített sorosítót, és több külső fejlesztő által készített megoldás hatékonyságát, majd készítettem egy hatékony megoldást a fent említett részesetet, a .NET-.NET kommunikációt figyelembe véve. Az elkészült sorosító egy teljesen általános interfésszel rendelkezik, a WCF specifikus rész, ami megvalósítja a megfelelő interfészeket külön osztályokban van.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.