Web alapú közösségi portál megvalósítása különböző technológiák integrálásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vidács Attila
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a közösségi oldalak szerepe nagy mértékben megnőtt, a mindennapok részévé vált. A felhasználók elvárásai a fejlesztőknek újabb és újabb ötleteket és kihívásokat adnak. A nagy felhasználói szám nagy bevételeket is ígér, ezért célszerű a jelenséggel foglalkozni, egy jó ötlet felhasználásával létrehozni egy újat.

A legtöbb közösségi oldal alapja nagyon hasonló: a felhasználó regisztrálás során egy felhasználói profilt tud létrehozni, ahol az alapvető adatait meg tudja adni, képeket tud feltölteni. A közösségi oldalak lényege, hogy a felhasználók egymással interakcióba kerüljenek: az egymással történő kommunikációt chat biztosítja, illetve a felhasználók tudnak publikálni gondolatokat, állapotokat. A dolgozatomban egy általam elkészített közösségi oldal ezen alapvető funkcióinak tervezését, megvalósítását és tesztelését mutatom be.

A feladat elkészítése során mérlegelnem kellett a különböző technológiák és szoftverek használata között, ez igaz mind az adatbázis-kezelőre, mind a szerveroldali és kliensoldali keretrendszerekre, könyvtárakra. A dolgozat ezen választásokat és az ezeken alapuló kódok implementációját mutatja be.

Az üzleti logika rendezettebbé tételéhez egy keretrendszer használata mellett döntöttem. A dolgozatomban három szerver oldali keretrendszert mutattam be és hasonlítottam össze, majd a választott rendszert részletesebben ismertettem az általam implementált kódot bemutatva.

A kliens oldalon használt JavaScript könyvtárak hatékonyan elősegítették a kód egyszerű, logikus és gyors megírását, a dolgozatomban ezek közül bemutattam párat, és ezek használatát a feladat megírása alapján.

Az olvasó végül az elkészült közösségi oldal felhasználó interfészével ismerkedhet meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.