Webes hírcsatorákban alkalmazható nyomkövetési technikák vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás Gábor György
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az webkettő új, információ-vezérelt szolgáltatásai kétség kívül számtalan új lehetőséget hoztak az internet világába. Térnyerésüknek köszönhetően a tartalommegosztás vált a világméretű hálózat egyik fő mozgatórugójává. Az újdonsült funkciók előtérbe kerülése remek üzleti lehetségekkel kecsegtetett és kecsegtet a mai napig is, hiszen a felhasználókhoz hatalmas mennyiségű információ jut el nap mint nap.

Ez viszont nem csak előnyöket, hanem hátrányokat is hordoz magában. Sok szervezet, cég azzal a kizárólagos céllal jött létre, hogy nyomon kövessék a felhasználókat illetve a róluk megszerzett információkból profilokat építsenek fel, amelyet vagy saját maguk használnak fel, vagy pedig más cégeknek adnak el. Az internetező privátszférája - az ilyen típusú tevékenységeknek köszönhetően - egyre veszélyeztettebbé és sebezhetőbbé válik a támadásokkal szemben. Mivel a közeljövőben ez a sebezhetőség az új technikák létrejöttével csak fokozódni fog, ezért saját adataink védelmére egyre több figyelmet kell fordítanunk.

Sokféle webes nyomkövetést ismerünk, viszont ezeket a módszereket jelen szakdolgozat első részében a különböző webes hírfolyamok aspektusából vizsgálom majd meg. Először a hagyományos és az újabb webes nyomkövetési technikákat fogom bemutatni, majd rátérek a tesztelő alkalmazások jellemzésére is, végül a felépített szempontrendszer alapján fogom elemezni a hírcsatornákon alkalmazható nyomkövetési, és támadási technológiákat.

A szakdolgozat második részében a megfigyelésre alkalmasnak bizonyult módszerek webes jelenlétet fogom felmérni az összeállított hírfolyamok listája alapján. Arra leszek kíváncsi, hogy az oldalak milyen nyomkövetési technikákat alkalmaznak, és azokat milyen mértékben, ezután az eredményeket összesítem, következtetéseket vonok le belőlük, és végül lehetőségeket ajánlok a privátszféra védelmének maximalizálása érdekében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.