Webes nyomkövetési trendek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás Gábor György
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Internetes barangolásaink során számos ingyenes szolgáltatásba futhatunk, amelyben kifejezetten minket célzó hirdetéseket láthatunk vagy épp személyre szabott árakkal találhatjuk szemben magunkat. Mindez annak az adatgyűjtési folyamatnak köszönhető, ami a háttérben, többnyire a felhasználók tudta nélkül történik. Ezek a követők részletes profilokat hoznak létre a webet használók több weboldalra kiterjedő megfigyelésével, amire az ezt a tevékenységet végző cégek üzleti modellt építettek, mivel a felhasználókról begyűjtött adatok komoly értéket képviselnek.

Egy átlagos internetező követésére számos lehetőség áll rendelkezésre. A szakdolgozat központi témája az egyik legelterjedtebb nyomkövetési módszer, az úgynevezett webpoloskák és kapcsolódó technológiák elterjedtségének vizsgálata. A privátszféra jelenlegi állapotának mérlegelését követően egy saját eszköz fejlesztésének folyamatát ismertetem, mely a felhasználó böngészőjébe képes begyűjteni a nyomkövetéshez kapcsolódó információkat.

Ez a gyűjtés akkor tud reprezentatív lenni, ha kellő számú felhasználót sikerül rávenni a kiegészítő telepítésére. Mivel ez nem garantált, hogy sikerül, az adatgyűjtést végül egy kutatási célokra létrehozott szimulációs eszköz, az OpenWPM segítségével végzem el. Ennek az eszköznek segítségével képes voltam több száz oldalra kiterjedően automatizált méréseket végezni, így a későbbiekben indokoltnak láttam az ismertetését és használatát dolgozatomban.

A méréseket elvégeztem az Alexa globális top 100, magyar top 100 és a gyerekekre vonatkozó globális top 100 oldalra, és összehasonlítottam a megfigyelés kiterjedtségét. A méréseim során úgy találtam, hogy a magyar oldalakon a globális top 100-hoz képest körülbelül kétszer, a gyerekeket érdeklő oldalakon négyszer annyi követő található, ami a gyerekek privátszférájának tiszteletbe tartására nézve nem bíztató mérési eredmény.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.