WiFi kapcsolatra képes adatgyűjtő rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai világban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódó eszközök, amik egymással kommunikálnak, önállóan végzik a feladatukat és elérhetőek távolról is. A mindennapi környezetünkben is számtalan példát találunk ilyen rendszerekre. Mivel manapság már szinte minden háztartásban megtalálhatóak a WiFi hálózatok, ezért kézenfekvő, hogy az eszközök is ezt használják a kommunikációra.

Bekapcsolódtam a MagiCom Kft. egy projektjébe, aminek keretein belül megterveztem egy IoT eszközt. Az eszköz feladata a környezetében lévő WiFi hálózatok monitorozása, szenzorok segítségével adatok gyűjtése és továbbítása egy központi szerverre. Az eszköz első változatának vezérlését végző ESP8266 képességinek a határait több területen is sikerült elérni, ezért volt szükség megvizsgálni az ESP32 képességeit.

Szakdolgozatomban bemutatom az ESP32 WiFi modul hardveres felépítését, működését, programozási lehetőségeit és szoftveres keretkörnyezetét. Az ESP32 képes WiFi hálózaton és Bluetooth-on keresztül kommunikálni, viszonylag olcsó, támogatja a hálózat nélküli kommunikációhoz szükséges biztonsági funkciókat és számos perifériával rendelkezik. Több fejlesztő környezet is készült az ESP32-höz, ami megkönnyíti a fejlesztést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.