Wi-Fi manager Linux alapú beágyazott rendszerbe

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A vállalat, ahol a szakdolgozatomat készítettem, mérőműszereket és ezekhez kapcsolódó kiegészítőmodulokat fejleszt. Mérőrendszerek esetén a mérési adatok továbbítására szolgálhat vezetéknélküli hálózat is, azaz szükség lehet Wi-Fi csatlakozási lehetőségre.

Sajnos, Debian GNU/Linux szoftveres környezet esetén nem érhető el olyan Wi-Fi kezelő alkalmazás, ami könnyen integrálható lenne beágyazott rendszerbe, ahol nem áll rendelkezésre asztali környezet. Szükséges volt tehát a gyári szoftverek kiegészítése, melynek során a felső szoftverréteg, vagyis a felhasználói alkalmazás cserére került.

Feladatom végrehajtása során megismertem a Debian gyári Wi-Fi hálózat kezelésének felépítését és komponenseit. A vezetéknélküli kapcsolatok biztonsági protokolljainak kezelését a wpa_supplicant komponens végzi. Az e fölött elhelyezkedő felhasználói alkalmazás cseréjére készítettem egy központi Wi-Fi kezelő szolgáltatást, melyre Unix domain socket kapcsolaton keresztül tetszőleges felhasználói felület csatlakozhat.

A szolgáltatás működésének bemutatására létrehoztam egy webes felhasználói felületet, melynek segítségével csatlakozhatunk a Wi-Fi kezelőre és használhatjuk azt. Létrehoztam továbbá egy webes fejlesztői és egy tesztelői felületet is.

A komponens fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektettem annak alapos tesztelésére, az esetleges hibák feltárására és javítására is.

Munkám eredményeként létrehoztam egy, a cég igényeinek megfelelő Wi-Fi kezelő szolgáltatást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.