WiFi multicast videófolyamok valós idejű minőségmérése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az információs technológia és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások folyamatos fejlődése egyre újabb kihívások elé állítja a szolgáltatókat. A felhasználói igények fokozatos növekedése a felkínált szolgáltatások folyamatos fejlesztését követelik meg.

A ma elterjedt infokommunikációs szolgáltatások egy része multimédiás adatfolyamok továbbítása köré épül. A felhasználói elégedettség egy szubjektív mérték, így szükség van olyan eljárások alkalmazására, melyek megbízható visszacsatolást képesek nyújtani egy szolgáltatás minőségéről.

Diplomamunkám célja egy videóminőség-mérő algoritmus implementációja, amely felhasználásával lehetőség nyílik vezeték nélküli hálózatokon továbbított videófolyamok minőségelemzésére. Az így kapott eredmények kiértékelésével egy adott rendszer átviteli paramétereinek monitorozása valamint optimalizálása lehetséges, illetve a szolgáltatói oldalon visszacsatolás nyerhető a szolgáltatás minőségét illetően.

A megvalósítást egy C programozási nyelvben megírt valósidejű minőségmérő alkalmazás elkészítésével hajtottam végre, a működés során kapott eredmények alapján pedig elvégeztem a megvalósított rendszer értékelését.

A megvalósítás során kapott eredményekből levonhatók a megfelelő következtetések a rendszer alapkoncepciójára vonatkozóan és a tényleges működést illetően is, valamint kiindulási alapját képezheti egy hasonló rendszer megvalósításának.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.