XSOC rendszer APB busszal megvalósítva

OData támogatás
Konzulens:
Raikovich Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elektronika utóbbi években végbement rohamos fejlődése lehetővé tette, hogy az FPGA rendszerek egyre bonyolultabb rendszereket tudjanak megvalósítani. A System-on-Chip egyetlen egy integrált áramkörbe (chip) beépített teljes számítógépet, vagy elektronikai rendszert jelent. Ez tartalmazhat digitális, és analóg jeleket, valamit gyakran rádió-frekvenciás funkciókat, és mindezt egyetlen chip-ben. A beágyazott rendszerek világában gyakran találkozunk ezen megoldás gyakorlati alkalmazásával.

A különbség az SoC illetve a mikrokontrollerek közt többek közt például a memória tulajdonságaiban is megmutatkozik. A mikrokontrollerek gyakran 100 kB alatti memóriával rendelkeznek, és általában valós single-chip rendszerek. Ezen rendszerek FPGA környezetben való kialakítása nagyon kényelmes, mivel így a kellő perifériákat nagyon könnyen a nekünk tetsző módon építhetjük be, illetve tetszés szerint saját perifériákat készíthetünk. Ez a flexibilis rendszer meg adja a lehetőséget például arra is, hogy ha egy szoftveres algoritmus túl bonyolult, akkor azt lecseréljük egy külön hardver egységre, segédprocesszorra mely ezt a feladatot ellátja.

Csökken a gyártás során felhasznált alkatrészek száma, könnyebb a tesztelés, jelentősen csökkennek az előállítási költségek. Sajnos cserébe valamivel több időt kell fordítani a rendszer tervezésére.

Az SoC rendszerek fontos része a buszrendszer, melynek számtalan típusa van. Sok szabvány létezik ezeknek a kialakítására, és egy rendszer megtervezésénél célszerű ezen szabványok egyikét alkalmazni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.