Youtube videók elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A YouTube napjaink egyik legnépszerűbb videómegosztó portálja, ahová a felhasználók korlátlan mennyiségben, és a legmagasabb minőségben tölthetik fel megosztani kívánt tartalmaikat, mind szórakoztató, mind edukációs célokra felhasználva.

Feladatom az volt, hogy készítsek nézettségi statisztikai elemzést a YouTube-on található videók kategóriáin belül. Az elemzést elkészítéséhez a YouTube által biztosított API-t felhasználva kellett adatbázist építenem. Ehhez egy JavaScript kódot írtam, ami webböngésző környezetben futva letöltötte, és nézettségi szám szerint sorba rendezte az egyes videó kategóriák 500 legnézettebb videóját.

Ezután Microsoft Excel táblázatkezelő környezetben a kapott adatbázist kétféleképpen vizsgáltam: először a nézettségi adatokból, majd a felhasználói visszajelzésekből készítettem statisztikát, minden kategóriában elkülönítve egymástól, nézettség, átlagos napi nézettség, hozzászólások száma, illetve Like/Dislike arány szerint, majd az egyes kategóriák legnépszerűbb és legnézettebb videóit is összevetettem egy elemzésen belül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.