Zenei hallásfejlesztő alkalmazás fejlesztése iOS platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kelényi Imre
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobil eszközök rohamos fejlődésének köszönhetően az okostelefonok és tabletek egyre nagyobb teljesitményűek és egyre elérhetőbbek az emberek számára. Ezek a hordozható eszközök számtalan nyilvánvaló előnnyel rendelkeznek, és a növekvő piacuk a legkülönfélébb alkalmazások megjelenését eredményezte. Az egyik ilyen alkalmazást a tanulást, képessegeink fejlesztését elősegítő szoftverek képezik.

Zenészek számára a zenei hallás fejlesztése egy hosszadalmas folyamat, mely rengeteg gyakorlást igényel. Az ehhez elvégzett gyakorlatok jellegéből adódóan a zenei hallásfejlesztés mobil eszközzel való segítése mindenképpen célszerű.

Feladatul egy hallásfejlesztő alkalmazás elkészítését tűztem ki, amelyet az egyik legnépszerűbb platformon, az iOS platformon valósítottam meg. Az elkészült alkalmazás tíz különböző hallásfejlesztő módszert támogat, melyek beállitási lehetőségekkel testreszabhatóak. A felhasználó eredményeit a program rögzíti és arról statisztikát készít, mely iránymutatást ad a felhasználónak a továbbhaladásban. Az alkalmazás az iPhone-on es az iPaden is használható.

A feladat megvalósitásához szükség volt a platform vonatkozó képességeinek megismerésére, a felhasználói felület kialakítására, továbbá a hanggenerálás és a kottamegjelenítés problémájának megoldására. A programkód megírását egy alapos tervezési fázis előzte meg, majd az alkalmazás elkészülte után a program működését különböző módszerekkel teszteltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.