Zenerendszerező online zeneiprofil-támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Korunk zenei webszolgáltatásai vagy lejátszói között ugyan léteznek olyan alkalmazások, amelyek képesek zeneiprofil építésre és akár ennek lejátszására, de teljes körű megoldást kevés nyújt, és ezek sem teljesen ingyenesek. Nem létezik olyan, szinte minden problémakört fedő általános szolgáltatás, amely képes lenne ezeket az igényeket közösen kielégíteni.

Léteznek metaadat tároló adatbázis-rendszerek, valamint szolgáltatások amelyek akár egy komplex keresés vagy zenei ujjlenyomat-készítés segítségével beazonosítják az audiófájlokat. Más rendszerekbe saját magunk tölthetünk fel zeneszámokat, amelyekből létrejön ugyan egy profil, de a szolgáltatás egy részéért fizetnünk kell. Egy profil kiépítése valamint zenei kollekciónk adatainak együttes karbantartása nehézkes lehet, hiszen az ehhez használt szolgáltatások a web különböző elszigetelt részein találhatók meg.

Az elérhető ingyenes rendszerek összefogásának segítségével létrehozható lenne egy közös platform, amely mind a szolgáltatás üzemeltetőinek, mind a felhasználóknak előnyös. A funkciókat használni kívánó felhasználóknak nem kell több helyre regisztrálniuk, az üzemeltetők pedig könnyedén készíthetnek statisztikákat és profilokat.

Dolgozatom célja egy ilyen komplex rendszer alapjainak a létrehozása, amely egy webszolgáltatáson keresztül képes kommunikálni a külvilággal. A külső rendszerekből érkező adatok egy közös adatbázisban kerülnek tárolásra, amelyhez a hozzáférés ORM leképezés segítségével történik. A funkciók bemutatásához egy kliens demóalkalmazást is elkészítek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.