"Zöld" hálózatok - Cellás mobil hozzáférési hálózatok többugrásos kiterjesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vidács Attila
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozatom címe a "Zöld" hálózatok – Cellás mobil hozzáférési hálózatok többugrásos kiterjesztése, ami egy alternatíva az energiafogyasztás minimalizálására.

A szakdolgozat bevezetőjében egy kis betekintést nyújtok a mobiltelefónia fejlődésébe a kezdetek óta, melynek a végén részletesen kitérek a szakdolgozat során vizsgált egyik legújabb generációra, a Long Term Evolution–re (LTE), illetve előrevetítem a jövőt a Long Term Evolution Advanced–del (LTE-A).

Az új generáció születésével párhuzamosan a maghálózatot is módosítani kell, mely folyamat a System Architecture Evolution (SAE) néven fut. Ezt a teljesség igénye nélkül mutatom be, mivel nem képezi szerves részét kutatásom témájának.

A szakdolgozat második felében a többugrásos technika bemutatására kerül sor. Mivel ez a technológia nem teljesen újkeletű, ezért bemutatom a már szabványosított telepített (fix) relay-ekkel megvalósított rendszert. Ismertetem a relay-ek telepítési stratégiáit, koordinációs- és átviteli képességeit. Ezek létező, és helyenként már működő megoldások, így ezekből kiindulva próbálom átültetni ezt a technológiát a mobilkészülékekbe. Ahhoz azonban, hogy ez a nagyközönség számára is elérhetővé váljon több módosításra is szükség van mind a meglévő hálózatban, mind a mobilkészülékekben.

A szakdolgozatban kitérek az energiahatékonyság vizsgálatára, illetve ezek mérésére használatos metrikákra.

Végül azt vizsgálom, hogy általános esetben hogyan lehet cellaméretet számolni fel- és letöltés esetén egyaránt, majd ezt pontosítom bázisállomás és mobil eszköz, illetve relay esetére. A szakdolgozatban használt számításokat Microsoft Excel segítségével végezem, mely során számszerűsítem az elérhető nyereséget és energiamegtakarítást többféle alkalmazott technika és sávszélesség esetére.

A szakdolgozat záró részeként kiértékelem az eredményeket, hogy hol, mekkora nyereség érhető el, milyen technika alkalmazásával, és hogy én ezt mennyire tartom életképesnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.