iPhone kliens fejlesztése közösségi hálózat szolgáltatáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kelényi Imre
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkra az okostelefonok széles körben elérhetővé váltak, így az utóbbi években robbanásszerű elterjedésük volt megfigyelhető. Ezt a folyamatot sokak szerint az Apple, az iPhone 2007-es bemutatásával indította el, mely akkoriban forradalmi megoldásokat nyújtott, és az iOS platform azóta is a piac egyik vezető szereplőjének számít.

Az okostelefonok segítségével az internet bárhol és bármikor elérhetővé vált, így az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő közösségi hálózatok számítógép független hozzáférése is megoldódott. Eközben az általános rendszerek mellett egyre több vállalat próbálkozik téma- vagy helyspecifikus hálózatok indításával, melyek a megszokottakon túl valamilyen plusz szolgáltatást nyújtanak. Az egyetemek fiatal társadalma, a hallgatók koránál fogva különösen fogékony a közösségi kezdeményezésekre. Közöttük tanulmányaik jelenthetik a kapcsolódási pontokat egy kifejezetten erre kihegyezett rendszerben.

Feladatom során egy egyetemi hallgatókra specializált közösségi hálózat kiszolgálójához kapcsolódó klienst készítettem az Apple iOS rendszerére, azon belül is iPhone és iPod Touch készülékekre optimalizálva. A munka megkezdését a platform fejlesztői szemszögből való megismerése előzte meg. Ez az Objective-C nyelv megtanulását és az iOS SDK projekt szempontjából fontos technológiáinak áttekintését jelentette. A fejlesztés fontos mozzanata volt az alkalmazás struktúrájának felépítése, a hálózati kapcsolatok létesítése a szerver interfészével, valamint a Core Data alapú lokális adattárolás implementálása.

A végül elkészült „BME Social” szoftver rendelkezik a közösségi hálózatok megszokott alapfunkcióival. A felhasználók a regisztráció után szerkeszthetik személyes profiljukat, melyet képpel tehetnek teljessé. Kereshetnek a rendszer felhasználói között, és adatlapjaik böngészése során megjelölhetik ismerőseiket, akik erről értesítést kapnak. Azonban ezen hagyományos szolgáltatásokon túl a diákok tanulmányaikat is megoszthatják, és felhasználhatják kapcsolataik építésére. Lehetőséget kapnak az egyetem egyes szemesztereiben elérhető kurzusok, és azok hallgatóinak megtekintésére, majd maguk is csatlakozhatnak hozzájuk. A képzések felvételével órarendet állítanak össze, melyet napi bontásban tekinthetnek meg, legyen szó akár saját, vagy mások időbeosztásáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.